Andi Bushati: Rama ka të drejtë, zgjedhjet nuk duhet të shtyhen

Nga Andi Bushati

Edi Rama dhe zëdhënësi i tij më i zellshëm diplomatik, shefi i OSBE-së, kanë folur sot lidhur me mundësinë e ndryshimit të datës së zgjedhjeve.

Kryeministri ka qenë i prerë, shtyrje nuk do të ketë. Ndërsa Bernd Broshard ka pyetur me ironi reporterët që i kanë zgjatur mikrofonin: “E ç’të mirë do të sillte shtyrja”?

Në fakt edhe pohimi i Ramës edhe ai i diplomatit, jetëgjatësia e të cilit varet nga projektet që i miraton qeveria, kanë diçka racionale. Sepse 30 qershori si një datë tashmë e dekretuar nga Presidenti do të kishte kuptim të nryshohej vetëm me kushtin e pjesmarrjes së opozitës në garën lokale.

Po a ka sot opozita mundësi të përfshihet në këtë garë, pasi ka djegur mandatet me aryetimin se nuk zhvillohen dot zgjedhje të ndershme, të lira dhe të barabata me këtë kryeministër.

Një veprim i tillë do të ishte një kamikazëri politike e pa imagjinueshme.

Sepse zgjedhjet në këtë vend nuk mund ti shpëtojë, as ndonjë lëmoshë e minutve të fundit, as ndonjë garanci ndërkombëtare, ap premtimi se Gjushi në Durrës apo Lala në Elbasan u hoqën qafe, e aq më pak ndonjë kompromis për ‘lëshimin” e ndonjë qyteti të madh.

Nëse me largimin përfundimtar nga parlamenti, opozita pati si qëllim ta nxjerë lakuriq regjimin Ramës, nëse ajo u vetësakrifikua për të shërbyer si pasqyrë, ku njerëzit të shohin se të gjitha pushtetet e i ka në dorë një njeri i vetëm, ajo duhet ti shkojë në eksterm kësaj rruge.

Pra ti braktisë edhe zgjedhjet lokale. Ta lërë të shpërfaqet deri në fund parodia e një pushteti që do të garojë me vetveten, që do të bëjë sikur ndeshet me paloaçot që ka krijuar vetë, e që do kthejë në lolo vëzhguesit ndërkombëtarë që do të sillen sikur monitorojnë në garë të rregullt.

Pra, në këtë kuptim ajo që opozitës i duhet më pak, është një shtyrje e datës së zgjedhjeve. Prandaj dhe Rama ka të drejtë kur deklaron me vendosmëri se 30 qershori nuk preket. Ai nuk mund të falë një gjë që, as nuk ja ka kërkur kush, as nuk i duhet kujt.

Por edhe mbështetësi i tij Broshard nuk e ka gabim kur ngre dilemën se ç’do përfitohej nga zhvendosja e 30 qershorit. Këtu të gjitha palët bien dakord: E pse u dashkan bërë zgjedhjet detyrimisht me opozitën?

Lexo edhe: