Ata do largohen një ditë, por sa jeni në kohë mund t’ja zgjasni jetën nënave tuaja duke bërë këtë gjë

Për këdo, nënat janë shumë të shtrenjta, e do bënim cdo gjë t’i kishim pranë deri në fund të jetës sonë. Por fatkeqësisht disa i humbin më shpejt sec duhet. Tani shkenca thotë se ka një mënyrë për t’ua zgjatur jetën nënave tona.

Mund t’ju duket absurde, por sekreti për t’i bërë nënat tona të jetojnë më gjatë është të kalojmë kohë të lirë me to. Këtë gjë e ka provuar një hulumtim nga Universiteti i Kalifornisë, sipas të cilit vetmia ka një ndikim të tmerrshëm në jetëgjatësinë e të moshuarve.

Në veçanti, u analizuan zakonet e përditshme të 1,600 njerëzve me një moshë mesatare 71 vjeçare dhe rezultatet ishin të qarta: me të njëjtën gjendje shëndetësore, nivelet e vdekshmërisë ishin më të larta tek njerëzit e vetmuar. 23% e të moshuarave që jetonin vetëm humbën jetën brenda 6 viteve të fillimit të studimit, ndërsa nga ato që jetonin në praninë e personave të tjerë vdiqën vetëm 14%. “Ato kanë përvojë, e dinë kur ia vlen të luftosh dhe të zemërohesh. Nënat dhe gjyshet mund të jenë mikesha të shkëlqyera, ato sjellin vetëm gëzim”, shpjegoi Barbara Moskovitch, asistente në Massachusetts General Hospital.

Prandaj është e qartë se “eliksiri i jetëgjatësisë” për njerëzit e moshuar është pikërisht shoqëria e fëmijëve të tyre. Ne duhet t’i ftojmë më shpesh gjyshërit dhe nënat në shtëpi dhe të krijojmë marrëdhënie të thella me ta, në mënyrë që ta gëzojmë praninë e tyre për një kohë të gjatë. Edhe nëse i përkisni brezave të ndryshëm, historitë e tyre mund të jenë të pabesueshme dhe përqafimet e tyre janë shumë të ngrohta./Përgatiti: Shkodranews- Burimi: donna.fanpage.it