E vini dorën herë pas here në shpinë? Kjo shenjë po jep alarmin për ju, mund të jeni në rrezik serioz

Gjithnjë e më shumë njerëzit anembanë botës po përjetojnë çrregullime që variojnë nga pezmatimi i lëkurës, deri tek gjendjet e ankthit tek problemey që lidhen me ushqimin.

Por shumica e simptomave, të cilat mund të shfaqen fillimisht në një analizë të thjeshtë, e kanë origjinën tek një shkak i vetëm.

Është stresi, gjendja që mendojmë është vetëm mendore dhe që në vend të kësaj manifestohet në trup në mënyra shumë specifike.

Këto janë sinjalet që trupi na dërgon për të na treguar se jemi duke u ndikuar nga stresi i tepërt.

Dhimbje në shpinë. Kushtet e stresit kronik të çojnë në prodhimin e tepruar të kortizolit dhe një mbingarkesë të gjëndrave të veshkave. Një nga simptomat e stresit të tepërt është dhimbja e shpinës, e vendosur në pjesën e poshtme, ku – jo çuditërisht – gjëndrat janë të vendosura.

Çrregullime të zorrëve. Nën stres ka një rritje të katekolamina, neurotransmetues që mund të ndryshojnë rreshtimin e brendshëm të mukozës së zorrëve. Për më tepër, ky sistem është i lidhur ngushtë me sistemin nervor dhe reagon menjëherë me dukuritë e kapsllëkut ose diarresë nëse sistemi nervor qendror shqetësohet nga stresi.

Veprimi në tru. Kortisoli ka një efekt të drejtpërdrejtë në qelizat neurone: jo vetëm dëmton qelizat në rajonin e hipokampit, por përshpejton plakjen e lëndës së trurit./Përktheu: ShkdoraNews