Nuk është turp, studimi i ri thotë se sperma trajton këtë problem tek femrat

Në një studim të kohëve të fundit të kryer në Universitetin e Albany, një profesor i psikologjisë dhe ekipi i tij zbuluan se marrja e spermës nga trupi femëror, trajton problemet me depresionin.

Ekipi ka kryer sondazhe anonime për 300 nxënëseve. 

Secila pjesëmarrëse plotësoi një anketë për aktivitetet e saj intime, duke përfshirë frekuencën e marrëdhënieve seksuale, marrëdhënien e fundit dhe sa rregullisht partneri përdor kondom. Pjesëmarrëset gjithashtu përfunduan Inventarin e Depresionit ‘Beck’.

Inventari i Depresionit Beck, ose BDI, paraqet një person me 21 pyetje që vlerësojnë nivelin e tyre të simptomave depresive duke përfshirë:

Humor

pikëpamje negative

ndjenjat e fajit

vetë-antipati

tërheqje sociale

vështirësi në funksionim

Kur ekipi krahasoi rezultatet e BDI të pjesëmarrëseve me zakonet e tyre të intimitetit, përgjigjet në lidhje me përdorimin e kondomit ishin të dukshme.

Sipas autorit kryesor Gordon Gallup, gratë që kurrë nuk përdorën prezervativë në skenarët e penetrimit treguan rezultate shumë më të ulëta në Inventarin e Depresionit të Beck (BDI) sesa bashkëmoshataret e tyre që gjithmonë ose zakonisht kishin partnerët e tyre të përdornin mbrojtje, shkruan ShkodraNews. Në zhvillimin e këtij përfundimi, ekipi bëri një pikë për përshtatjen e variablave potencialisht të rëndësishëm si: përdorimi i statusit të marrëdhënieve të strategjive të tjera kontraceptive, dhe  frekuenca e intimitetit të partnerit.

Ndër të gjitha variablat, përdorimi i kondomit lidhet me ndryshimin më të rëndësishëm klinik në rezultatet e BDI të pjesëmarrësve.

Ekipi hulumtues beson se lidhja midis përdorimit të kondomit dhe simptomave depresive mund të rezultojë nga bashkëveprimi i materialit biologjik.

Teoria e Gallup thotë se në penetrim, indet e brendshme të partnerit femëror thithin disa nga lëngjet që prodhon partneri mashkull.

Është e mundur, sugjeron ekipi, se gjendja shpirtërore e një gruaje dhe gjendja e ndjenjave mund të ndryshojë në përgjigje të këtij absorbimi.

Megjithatë, Gallup dhe kolegët e tij besojnë se lidhja midis përmirësimit të humorit të mos përdorimit të kondomit kërkon hetime të mëtejshme

Ekipi i paralajmëron gratë dhe partnerët e tyre që të mos i marrin këto gjetje si një motivim ose një justifikim për të mos përdorur kondomë.

Gallup ka lëshuar një deklaratë për të kujtuar publikun se mbrojtja nga sëmundjet infektive dhe parandalimi i shtatzënisë duhet të kenë përparësi. /ShkodraNews/